Tarptautinio projekto Erasmus +KAA122 ,,Tausojimo menas“ veiklų įgyvendinimas

…..Vilniaus r. Paberžės ,,Verdenės“ gimnazijos 8-IIG klasių mokiniai dalyvauja tarptautiniame Erasmus+KAA 122 projekte ,,Tausojimo menas“. Vienas svarbiausių šio projekto tikslų yra ugdyti mokinių ekologinį sąmoningumą, į projekto veiklas įtraukiant kuo daugiau mokinių,  turinčių mažiau galimybių.
…..Miškai užima trečdalį mūsų planetos ploto. Šie žalieji masyvai aprūpina viso pasaulio žmones deguonimi, formuoja klimatą ir stabdo jo kaitą, saugo Žemę nuo dykumėjimo, erozijos, mažina taršą ir yra vienas iš pagrindinių vaistinių žaliavų šaltinių. Deja, pasaulyje miškų iškertama vis daugiau, todėl į projekto veiklas įtraukėme miškų ir aplinkos tausojimo veiklas: susipažinome su miško sodinimo pagrindiniais darbais, sodinome medelius, pamatėme, kaip dirba miškininkai.
…..Lapkričio 18 dieną Erasmus+ projekto dalyviai įsijungė į integruotas veiklas, kurias organizavo VĮ Valstybinių miškų urėdijos Nemenčinės regioninio padalinio darbuotojai: Nemenčinės medelyno vadovas Mindaugas Mankevičius ir padalinio specialistas Nerijus Smaidžiūnas. Šiose veiklose drauge su mūsų gimnazistais dalyvavo Nemenčinės Konstanto Parčevskio ir Nemenčinės Gedimino gimnazijų mokiniai. Mūsų mokinių grupė  pristatė projekto tikslus, uždavinius ir lūkesčius. Medelyno vadovas Mindaugas ir padalinio specialistas Nerijus papasakojo Nemenčinės medelyno istoriją, supažindino mokinius su pagrindiniais miško sodinimo darbais: medžių sėklų rinkimu, jų stratifikavimu, sėja ir sodinukų realizavimo tvarka. Mokiniams  praktiškai buvo parodyta ir paaiškinta,  kaip taisyklingai ir kada galima sodinti medžius. Mokiniai, apžiūrėję medelyno teritoriją, pamatė, kaip tvarkingai yra sėjamos medžių sėklos, kaip atrodo vienmečiai, dvimečiai ir jau paaugę pušų ir eglių sodinukai.
…..Bandėme spėlioti, kiek sodinukų yra vienoje sodinukų eilėje. Mums nuostabą kėlė tvarkingos apsnigtų eglučių ir pušelių eilės. Įdomu buvo sužinoti, kad vienoje eilėje jų yra apie 2 milijonus. Ne vienas pagalvojo, kiek medžių sodinukų yra visame medelyne ir kiek daug jų reikia. Susimąstėme, ar ne per daug Lietuvoje iškertama miškų. 
…..Medelyno darbuotojai labai vaizdžiai papasakojo apie atliekamus darbus Nemenčinės medelyne. Šie darbai reikalauja daug jėgų ir žinių, kruopštumo ir tikslumo. Ne kiekvienas žmogus gali dirbti vasarą, svilinant karščiui arba  esant žvarbiam orui žiemą. Lankymosi Medelyne dieną mūsų orai taip pat nelepino. Mokiniai apgailestavo, kad teko bristi apsnigtais miško keliukais. Bet mums puikiai pavyko ,,pasimatuoti“ miškininko profesiją ir pajusti jos subtilybes. Mokinių atsiliepimai apie renginį: ,,Labai įdomiai aiškino, kaip auga eglės ir pušys iš mažų sėklyčių. Vienintelis minusas buvo šaltis“, ,,Man patiktų dirbti miške vasarą, bet žiemą būtų šalta“, ,,Patiko, nes buvo pateikta išsami informacija ir paminėti dalykai, kurių aš nežinojau.“
…..Dėkojame medelyno vadovui Mindaugui Mankevičiui ir jo pagalbininkui Nerijui Smaidiūnui už įdomias veiklas Nemenčinės medelyne, o Nemenčinės gimnazijų mokiniams ir mokytojams už smagų ir naudingą buvimą drauge.
…..Kitos Erasmus+ projekto veiklos bus susijusios su antrinių žaliavų rūšiavimu ir panaudojimu, kuriant įvairius gaminius.
…..
Projekto koordinatorės
Socialinė pedagogė  Rima Rybakova ir biologijos mokytoja Regina Stankevičienė
Skip to content