Rūšiuoti atliekas – tapti sąmoningiems

…..Apklausų duomenimis, pakuočių atliekas nuolat rūšiuoja tik 35 proc. Lietuvos gyventojų („Pakuočių tvarkymo organizacijos“ inicijuota apklausa), o 2014 m. Aplinkos ministerijos užsakymu atlikta reprezentatyvi apklausa rodo, kad atliekas ar bent dalį jų rūšiuoja per 70 proc. gyventojų.
…..Vis dėlto, Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro (UAB „VAATC“) teigimu, atliekų kiekis, patenkantis į Kazokiškių sąvartyną iš Vilniaus regiono savivaldybių, mažėja labai neženkliai. Kaip pasakojo VAATC Plėtros tarnybos Plėtros skyriaus vadovė Rasa Pajarskienė, siekiant jį sumažinti imamasi įvairių priemonių: „Šiuo metu vyksta Vilniaus regiono mechaninio biologinio apdorojimo įrenginių statyba. Juos įdiegus, į sąvartyną keliaus ne daugiau nei 25 proc. surenkamų komunalinių atliekų kiekio. Tačiau pigiausia ir geriausia – rūšiuoti namuose, todėl daug dėmesio skiriame aplinkosauginiam švietimui. Gyventojai turi žinoti, kur nemokamai atsikratyti stambiagabaričių atliekų, kur priimamas stiklas, padangos, nenaudojama buitinė technika, kur galima pasiimti kompostavimo dėžes namų ūkiams. Šias žinias skelbiame savo tinklalapyje (www.vaatc.lt), taip pat viešiname įvairiose žiniasklaidos priemonėse. Mes rūpinamės, kad ši informacija pasiektų gyventojus, o gyventojai privalo pasirūpinti, kad atliekos būtų tinkamai išrūšiuotos“.
…..VAATC iniciatyva šiuo metu vykdomas projektas – rūšiuoti mokomi patys mažiausi Vilniaus apskrities gyventojai: darželinukai ir pradinukai. Patyrę aplinkosaugos konsultantai vyksta į ugdymo įstaigas ir per edukacines pamokėles vaikams aiškina, kodėl reikia rūšiuoti atliekas, kaip tai daryti, pasakoja, kodėl atliekos neturėtų patekti į sąvartyną, kaip neteršti gamtos. Projekto metu bus aplankyta 30 ugdymo įstaigų, rūšiuoti atliekas mokysis per 2 000 mažųjų Vilniaus apskrities gyventojų. Kiekvienas dalyvavęs paskaitoje gauna knygelę, kurioje pateiktos užduotys padeda įtvirtinti įgytas žinias.
…..Patys mažiausieji yra ne tik žingeidūs, norintys viską žinoti, bet ir nuoširdūs, todėl paklausus, ar jie nešiukšlina gamtoje, išgirstama įvairių atsakymų – kad važiuodami automobiliu šiukšles per langą meta tėveliai, kad suaugusieji padangas, neveikiančius elektros prietaisus nuneša ir palieka prie bendrųjų atliekų konteinerio. Dažnai vaikams nerodomas tinkamas pavyzdys, kaip turėtume saugoti gamtą rūšiuodami atliekas ir nešiukšlindami. Bet kaip ir mokyti vaikus teisingai pereiti gatvę, taip ir rūšiuoti atliekas pirmiausia savo pavyzdžiu privalėtų tėveliai. Malonu išgirsti istorijas, kaip mažieji kartu su tėveliais nuvykę iškylauti ir radę krūvas gamtoje paliktų šiukšlių, jas surenka ir išmeta į šiukšliadėžes.
…..Dažnai suaugusieji teigia, kad rūšiuoti neverta, nes už atliekų išvežimą nemokame mažiau. Be sąžinės skrupulų šiukšlindami gamtą sukursime daugybę problemų ateities kartoms – už mūsų neūkiškumą ir abejingumą gamtai jos turės sumokėti. Jeigu saugodami save laikomės kelių eismo taisyklių, tai saugodami gamtą ir save laikykimės rūšiavimo taisyklių.
…..Dėl išsamesnės informacijos apie projektą kreiptis į VšĮ „Problemų sprendimo centras“ direktorę Lijaną Kanarskienę tel. + 370 618 77 378. El. p. psc@pscentras.lt.
Skip to content