Lietuvių kalbos dienų renginiai Paberžės ,,Verdenės“ gimnazijoje

…..Lietuvių kalbos dienos rengiamos jau trečius metus iš eilės. Tai daugybė vasario 16 – kovo 11 d. visoje Lietuvoje ir užsienyje organizuojamų renginių.Šių dienų tikslas –  prisidėti prie lietuvių kalbos sklaidos Lietuvoje ir užsienyje, telkti užsienio lietuvių bendruomenes, stiprinti lietuvių kalbos mokymosi motyvaciją ir Lietuvoje, ir užsienyje, didinti lietuvių kalbos prestižą.
…..Ir mūsų, Paberžės ,,Verdenės“, gimnazijos lituanistės bei kiti dalykininkai ir mokiniai dalyvavo lietuvių kalbos dienų renginiuose. Kovo 1 dieną I-IVG klasių mokiniai ir lietuvių kalbos ir literatūros mokytojos vyko į Panevėžio teatro ,,Menas“ spektaklį ,,Meilė, džiazas ir velnias“, kuris buvo rodomas Lietuvos nacionalinio dramos teatro mažojoje salėje. Gimnazijoje likę mokiniai dalyvavo pirmose integruoto lietuvių kalbos ir technologijų projekto ,,Kuriu Lietuvai“ veiklose. Jie kūrė eilėraščius apie Lietuvą, Tėvynę, gimtąjį kraštą.
…..Kovo 2 dieną būrelis gimnazijos bendruomenės narių, neabejingų gimtosios kalbos mylėtojų, prisidėjo prie lietuviško žodžio puoselėjimo. Jie tradiciškai rašė Nacionalinį diktantą, kurį kartu su VšĮ Pilietinės minties institutu organizuoja Vilniaus prekybos paramos fondas „Dabar“. Juk sklandi kalba – sklandi mintis. Sklandi mintis neskaldo, neerzina, ji vienija arba kviečia į dialogą. Tad  Nacionalinio diktanto rašymas – puiki proga pasidžiaugti kalba, prisiminti mokymąsi, mėgautis turtingu tekstu ir pasivaržyti. Šis diktantas – puiki galimybė per 45 minutes pasitikrinti savo lietuvių kalbos žinias.
…..Lietuvių kalba nepaprasta, o ypač  tuo, kad… išliko. Juk istorijos sūkuriuose ji tiek kartų galėjo visam laikui dingti nuo Europos kalbinio žemėlapio, kaip ir pati Lietuva – nuo jos geografinio, politinio paviršiaus. Jai ne kartą teko spręsti: „Būti ar nebūti? Gimtajai kalbai pagerbti skirtas laikotarpis tarp dviejų Tėvynės laisvę įtvirtinančių datų skatina mylėti ir puoselėti gimtąją kalbą – brangiausią turtą, paveldėtą iš protėvių. Kalbėkime taisyklingais, švariais lietuvių kalbos žodžiais, džiaukimės jų skambėjimo ir prasmės grožiu.
…..
Lietuvių kalbos ir literatūros mokytojos Lina Mikutytė, Marijana Prusakaitė-Semionova, Violeta Kaziūnienė
Skip to content