Kuriame Lietuvą kartu

Lietuva, kai aš tave tariu –
Prieš akis sumirga raštų raštai,
Ir pilna padangė vyturių,
Ir linų žydėjimas be krašto…
…..
…..Šimtmetis – sėkmės istorija, kurią kūrė visi Lietuvos žmonės ir užsienyje gyvenantys lietuviai – mūsų seneliai, proseneliai, tėvai, mes. Daugelis savo šeimose turime dar gyvų prisiminimų apie signatarus, diplomatus, ūkininkus, partizanus, dvasininkus, sportininkus, mokytojus, Pasaulio teisuolius, Sąjūdžio dalyvius, mokslininkus ar savanorius. Tai mūsų herojai, mūsų Lietuva.
…..Minėdami atkurtos Lietuvos šimtmetį, norime, kad kiekvienas rastume savo ryšį, asmeninę istoriją, savo šventės emociją ir tradiciją. Švenčiame ne vieną datą, o Šimto metų sėkmės istoriją, kurią kūrėme visi. Todėl, švęsdami Lietuvos Šimtmetį, ir toliau kuriame mūsų Lietuvą.
…..Lietuvos valstybės atkūrimas 1918 m. – milžiniškas laimėjimas mūsų šalies istorijoje, kuriuo šiandien galime didžiuotis. Pasitinkant valstybės atkūrimo šimtmetį, šalies gimtadienį Vilniaus r. Paberžės ,,Verdenės“ gimnazijos bendruomenė šventė ne pasyviu dalyvavimu, o kurdama  iniciatyvas ir dovanodama gerus darbus. Vasario 15 d. buvo organizuota netradicinio ugdymo diena: veikė kūrybinės dirbtuvės – šokio (vaikai mokėsi šokti lietuvių liaudies šokį), muzikos (mokėsi naują dainą), rankdarbių – suvenyrų (pradinių klasių mokytojos kartu su mokiniais darė rankdarbius ir suvenyrus, skirtus valstybės 100-mečiui, ir surengė parodėlę), skanėstų kepyklėlė (mokiniai kepė sausainius ir kitus skanėstus) ir kino dirbtuvės (mokiniai žiūrėjo kino filmą „Emilija iš Laisvės alėjos“, o prieš tai filmavo sveikinimą Lietuvai, kurį žiūrėjome renginio metu).
…..Šventinio renginio ,,Kuriame Lietuvą kartu“ vedėjai akcentavo, kad jeigu žmogus nežinotų savo ar savo visuomenės praeities, jis būtų kaip kūdikis. Ir tik tada jis gali pats darbuotis ir prasmingai gyventi, kai susipažįsta su ta artimiausia praeitimi, iš kurios jis pats išėjo. Vasario 16-osios Aktas sudarė politines prielaidas Lietuvai pakilti iš istorijos nebūties, atgimti valstybinei tautai ir  įsitraukti į Europos moderniųjų tautų ir valstybių šeimą. Visą gimnazijos bendruomenę Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečio proga pasveikino gimnazijos direktorė Violeta Dapkevičienė, ji linkėjo daug gražių ir prasmingų darbų, toliau kuriant mūsų visų Lietuvą, įteikė padėkos raštus gimnazijos bendruomenės nariams Lietuvos 100-mečio proga. Mūsų gimnazistai Lietuvą gimtadienio proga sveikino šokdami, dainuodami, deklamuodami ir grodami. O gimnazijoje veikusių kūrybinių dirbtuvėlių atstovai visiems susirinkusiesiems pristatė savo kurtas dovanas Lietuvai. Šventės pabaigoje visų laukė dar viena dovana Lietuvai – kino dirbtuvėlių dalyvių sukurtas filmukas ,,Sveikinimai Lietuvai“.
…..Šventė gimnazijoje baigėsi, bet Lietuvos 100-mečiui skirti renginiai visoje šalyje tęsiasi. Atvertėme pirmąjį antrojo šimtmečio Lietuvos istorijos puslapį. Kokia ji bus, priklauso nuo mūsų. Mes turime daug. Mylėkime, saugokime ir vertinkime savo šalį, kad kova ir aukos už Lietuvos laisvę nebūtų beprasmės. Tik laisvoje valstybėje ir žmogus yra laisvas. 
…..
Lietuvių kalbos ir literatūros mokytojos
Lina Mikutytė, Marijana Prusakaitė – Semionova, Violeta Kaziūnienė
Skip to content