Lietuvių kalbos dienos

…..Lietuvių kalbos dienos – tai daugybė vasario 16 – kovo 11 d. visoje Lietuvoje ir užsienyje organizuojamų renginių, skirtų lietuvių kalbos sklaidai šalyje ir užsienyje, kalbos prestižui didinti. Pasirinktas šventinis laikas – nuo Vasario 16-osios iki Kovo 11-osios, nuo vienos valstybingumo šventės iki kitos – tarsi pabrėžia –  kalba yra valstybės kūrimo būdas, vienas iš kertinių akmenų, remiančių šiuolaikinę Lietuvos valstybę.
…..Lietuvių kalbos dienų tikslas – skatinti lietuvių kalbos sklaidą Lietuvoje ir užsienyje, telkti užsienio lietuvių bendruomenes, stiprinti lietuvių kalbos mokymosi motyvaciją, didinti kalbos prestižą. Šių metų Lietuvių kalbos dienų šūkis – „Kalboje visų namai!“.
…..Antrus metus iš eilės ir mūsų, Paberžės ,,Verdenės“ gimnazijos, mokiniai ir mokytojai dalyvavo renginiuose, skirtuose Lietuvių kalbos dienoms. IG – IIIG mokiniai, padedami lietuvių kalbos mokytojų, meninio skaitymo konkursui parengė poetinę kompoziciją ,,Žodis į širdį“.  ,,Žodžiai, kaip daiktai,- / atšimpa ir nusinešioja. / Juos reikia nuolat galąsti, / o prieš tariant dulkes nušluostyti“, – šie poetinės kompozicijos žodžiai įsismelkia į klausytojų širdis, privertčia  susimąstyti apie gimtosios kalbos svarbą bei jos puoselėjimą. Šią poetinę kompoziciją visa gimnazijos bendruomenė galėjo pamatyti vasario 15 d., minint Lietuvos Valstybės atkūrimo dieną – Vasario – 16 – ąją.

…..Vasario 24 d. dalis gimnazijos bendruomenės narių pasitikrino savo kalbos žinias, rašydami Nacionalinį diktantą. Pasak Nacionalinio diktanto vertinimo komisijos pirmininkės Aldonos Sventickienės:  ,,Diktantas nėra egzaminas. Pagrindinis konkurso organizatorių tikslas – paskatinti žmones didžiuotis unikalia lietuvių kalba“.
…..Kovo 2 d. 8 – IIIG klasių mokiniai, lydimi lietuvių kalbos mokytojų, lankėsi atsinaujinaujinusioje Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje, kur susipažino su bibliotekos erdvėmis, paslaugomis, Nacionalinės bibliotekos teikiamomis galimybėmis ir kaip jas išnaudoti. Be to, susipažino ir su pastato istorija.
…..Po apsilankymo Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje, ekskursijos dalyviai vyko į režisieriaus D. Ulvydo du metus kurtos dramos ,,Emilija iš Laisvės alėjos“ peržiūrą. Tai filmas  apie laikotarpį, kai žmonės bijodavo garsiai ištarti Lietuvos vardą. ,,Emilija iš Laisvės alėjos“ – jautri režisieriaus Donato Ulvydo dovana Lietuvai. Šis filmas per dvi rodymo valandas sugebėjo mus  pakerėti ne tik savo nuoširdžiai papasakota istorija, kurioje slypi gerai apgalvota potekstė apie jaunų žmonių priešinimąsi okupantų taikytai sistemai vardan Nepriklausomos Lietuvos, bet ir sukelti stiprius, patriotiškus jausmus tėvynei. Po filmo peržiūros yra apie ką pamąstyti – tiek senam žmogui, tiek ir jaunam, kuriam pasisekė gimti laisvoje Lietuvoje.
…..Kovo 3 dieną lietuvių kalbos mokytojos dalyvavo respublikinėje konferencijoje „Šiuolaikiškas žvilgsnis į teksto suvokimą ir kūrimą“, kuri vyko Vilniaus Užupio gimnazijoje. Konferencijoje VU ir LEU dėstytojai, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto darbuotojai bei Lietuvos mokyklų ir gimnazijų mokytojai dalinosi gerąja teorine ir praktine teksto suvokimo ir kūrimo patirtimi, šiuolaikiškais darbo su įvairaus pobūdžio tekstais bei kontekstais metodais.
…..Džiugu, kad mūsų gimnazijos bendruomenė aktyviai dalyvavo Lietuvių kalbos dienų renginuose, juk  kalba labai svarbi tiek tautos, tiek atskiro žmogaus gyvenime. Mes privalome ją mylėti, saugoti ir ginti kaip artimą žmogų, juk kalbos gyvenimas panašus į žmogaus gyvenimą: ji gyva, kol skamba mūsų lūpose. Kalba yra tas lieptas, kuriuo susiseka dvasia su dvasia, protas su protu, žmogus su žmogum, nors jie gyventų kažin kaip toli vienas nuo kito.
…..
Lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Lina Mikutytė
Lietuvių kalbos vyresnioji mokytoja Marijana Prusakaitė-Semionova
Lietuvių kalbos mokytoja Violeta Kaziūnienė
Skip to content