Kovo 11 – osios minėjimas Paberžės ,,Verdenės“ gimnazijoje

Tėvyne, tu gražiausias 
                                                                                                                                   Pasaulyje altorius.
…..
…..Kovo 11 – oji – atgimusios Lietuvos šventė, garbės ir orumo atkūrimo diena, kuri kiekvieno lietuvio širdyje yra ne tik istorinė data, bet ir visų kartų ateities šauklys. Prieš 27-erius metus mes sulaukėme išsvajotosios Laisvės. Atkurta Nepriklausomybė tapo ateities pagrindas, kurį branginame ir saugome, nepaisydami visų iššūkių ir sunkumų.
…..Kovo 10 d. Vilniaus r. Paberžės „Verdenės“ gimnazijoje  Lietuvos Nepriklausomybės Atkūrimo diena buvo paminėta linksmai, pilietiškai ir įsimintinai. Šventinę dieną pradėjome klausydamiesi gimnazijos radijo laidos, skirtos 27-osioms Valstybės atkūrimo metinėms, pirmame aukšte visą dieną buvo demonstruojamas filmas, skirtas šiai ypatingai progai. Vėliau visa gimnazijos bendruomenė dalyvavo iškilmingame renginyje. .
…..Labai džiaugiamės, kad šventėje dalyvavo garbingi svečiai: Vilniaus rajono savivaldybės mero pavaduotojas Robert Komarovski, Vilniaus rajono Švietimo skyriaus vyriausiasis specialistas Jaroslav Suboč, Vilniaus rajono savivaldybės Tarybos narys  Algis Šatas, Paberžės seniūnijos seniūnas Genrik Gerulskij, Karaliaus Mindaugo šaulių rinktinės vadas, majoras Mindaugas Milius, Krašto apsaugos savanorių pajėgų štabo kapitonas Šarūnas Kisnierius, seržantas Gintaras Blintstrubas, Vilniaus rajono švietimo įstaigų atstovai.

…..Sugiedojus Lietuvos Respublikos himną, direktoriaus pavaduotoja ugdymui, laikinai pavaduojanti gimnazijos direktorių Marijana Prusakaitė-Semionova tarė sveikinimo žodį bei pristatė šventės svečius.  Kalbėję svečiai linkėjo daug  naujų minčių, įkvėpimo kibirkštėlės, vienybės jausmo bei taikos Lietuvos padangėje.
…..Šventinį minėjimą tęsė gimnazistų pasirodymai. Gimnazijos IG – IIIG klasių mokiniai atliko meninę – poetinę kompoziciją ,,Žodis į širdį“. Susirinkusiems dainavo folkloro grupė ,,Verdenė“, kuri  atliko dainą ,,Jei karalium būčiau…“, jungtinis choras atliko dainą ,,Lietuva“, gimnazijos penktos klasės mokiniai pristatė lietuvių liaudies šokį „Kalvelis“.  Renginio  vedėjos, gimnazijos direktoriaus pavaduotojos ugdymui, Violetos Kaziūnienės skaitomi žodžiai ir deklamuojamos eilės suteikė renginiui pilnatvės. Kovo 11 – oji diena – itin reikšminga tiek Lietuvos piliečiams, tiek šalies istorijai. Tikėkime savo laisve ir nepamirškime, kad: „Tėvynę reikia nuolat kurti ir lipdyti, lipdyti, lipdyti ir kurti. Nes jeigu tik sustoji, tai jinai ir miršta.“, – šiais poeto Justino Marcinkevičiaus žodžiais baigėsi pirmoji iškilmingo minėjimo dalis. Pertraukos metu šventės dalyviai turėjo galimybę  apžiūrėti Krašto apsaugos savanorių pajėgų ginklų parodą.
…..Šventę vainikavo neįprastas renginio akcentas – iškilminga Jaunųjų šaulių pasižadėjimo ir Šaulių  priesaikos ceremonija.  Karaliaus Mindaugo šaulių 10 – osios rinktinės Paberžės būrys iškilmingai priesaikos ceremonijai buvo  išrikiuotas mūsų gimnazijos kieme.  Rikiuotės vadas –  vyresn. leitenantas Vytautas Garšva.  Lietuvos šaulių sąjunga yra savanoriška pilietinio ugdymo ir pilietinės savigynos visuomeninė organizacija, džiugu, kad ir mūsų, Vilniaus r. Paberžės „Verdenės“ gimnazijos, Jaunieji šauliai  kasmet papildo Lietuvos šaulių sąjungos gretas. Po Šaulių  priesaikos ceremonijos Krašto apsaugos savanorių pajėgų Didžiosios kovos apygardos 8 rinktinės kariai iššovė tris salves: už Lietuvos Respubliką, už Lietuvos kariuomenę ir Lietuvos Šaulių sąjungą bei už Paberžės ,,Verdenės“ gimnazijos bendruomenę.
…..Kovo 11 – oji nulėmė tai, kad esame orūs tarp kitų tautų ir šalių, kad esame laisvi, pripažinti, kad galime laisvai bendrauti tarpusavyje ir su kitomis tautomis, ji išvadavo nuo kasdieninės baimės būti persekiojamu, varžomu ir įtarinėjamu savo tautos žmogumi. Bet svarbiausia šios dienos dovana – būti laisvu, būti savimi, o visiems kartu būti atskira ir niekieno nevaldoma tauta, valstybe su savo teritorija, papročiais ir, žinoma, kalba. Tad švęskime laisvę!
…..
Paberžės ,,Verdenės“ gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Violeta Kaziūnienė
Istorijos vyresnioji mokytoja Renata Boguslavska
Skip to content