MAIŠIAGALOS KRAŠTO IKIMOKYKLINIO IR PRIEŠMOKYKLINIO AMŽIAUS VAIKŲ, TĖVŲ (GLOBĖJŲ), MOKYTOJŲ STEAM PROJEKTAS ,,SMĖLIO STEBUKLAI“

…..Tyrinėjimas ir aplinkos pažinimas ikimokyklinio amžiaus vaiko gyvenime, ugdant  asmenybę, atlieka labai svarbų vaidmenį. Ankstyvoje vaikystėje vaikams patinka paliesti, paimti, išbandyti, stebėti juos supančią aplinką, žaislus ir kitus daiktus. Tyrinėjimas – tai užburiantis procesas, kai atidžiai stebint, mąstant, klausant, liečiant, uodžiant, klausinėjant, ieškant informacijos įvairiuose šaltiniuose, sužinoma apie gyvosios ir negyvosios gamtos objektus bei reiškinius.
…..Vilniaus r. Paberžės ,,Verdenės“ gimnazijos ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupių mokytojos inicijavo ir drauge su savo ugdytiniais dalyvavo  Maišiagalos krašto ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus vaikų, tėvų (globėjų), mokytojų STEAM projekte ,,Smėlio stebuklai‘‘.
…..Projektas vyko  2023 m. gegužės 1-31 dienomis.
…..Projekto tikslas – taikant STEAM ugdymo metodus, tobulinti vaikų gamtamokslinį pažinimą, skatinti tyrinėti smėlį, kuriant ir eksperimentuojant grupėse bei lauke.
…..Projektas vyko dviem etapais.  Pirmojo etapo metu mokytojos ugdytinius supažindino su smėliu, jo sandara, panaudojimu. Vaikai žiūrėjo tematinę vaizdo medžiagą, vartė ir skaitė knygeles, tyrinėjo smėlį. Antrojo etapo metu ugdytiniai su mokytojomis dalyvavo STEAM veiklose: kūrė, eksperimentavo, darė elementarius apibendrinimus.
…..Ikimokyklinio ugdymo grupės vaikai dalyvavo STEAM veiklose: ,,Smėlio pilys ir pyragai“, ,,Stebuklingi piešiniai“ ir ,,Kas slepiasi smėlyje?“. Vaikai tyrinėjo šlapią ir sausą smėlį, aptarė jo savybes, stebėjo, kaip vanduo susigeria į smėlį, maišė smėlio košę, bandė statyti šlapio smėlio pilį. Naudodami įvairias formeles, plastiko pakuotes, dėžutes vaikai ,,kepė“ pyragus, juos puošė gamtine medžiaga.  Mažieji archeologai  tyrinėjo birų ir sausą pajūrio smėlį, naudodami teptukus bandė surasti paslėptus žaisliukus.
…..Priešmokyklinio ugdymo grupės ugdytiniai savarankiškai eksperimentavo su smėliu. Vaikai dalyvavo  STEAM veiklose: ,,Kur dingsta vanduo?“, ,,Kas sunkesnis?‘‘, ,,Antspaudai ant smėlio‘‘ ir ,,Smėlio paslaptys‘‘. Atlikdami bandymus su sausu ir šlapiu smėliu, vaikai pastebėjo, kad šlapias smėlis limpa, o sausas – ne. Mokėsi pasverti sauso ir šlapio smėlio kibirėlius, lygino jų svorį. Stebėjo, kaip sauso smėlio kibirėlyje pradingsta vanduo. Su nuostaba ir džiaugsmu kūrė ,,Smėlio paslaptis‘‘, dėžutes su gėlėmis slėpė po smėlio sluoksniu.
…..Dalyvaudami projekte mažieji mokslininkai ir kūrėjai supažino su smėlio sandara ir panaudojimo galimybėmis, ugdėsi kūrybiškumą, išradingumą ir saviraišką.
…..Džiaugiamės, kad projekte dalyvavo  septynios  Maišiagalos krašto ugdymo įstaigos. Projekte dalyvaujantys mokytojai dalinosi savo  STEAM veiklomis  uždaroje Facebook grupėje ,, STEAM Smėlio stebuklai“.
 
Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo mokytojos
Skip to content