Tarptautinė vaikų knygos diena Paberžės „Verdenės“ gimnazijoje

…..Vilniaus r. Paberžės „Verdenės“ gimnazijos bendruomenė paminėjo Tarptautinę vaikų knygos dieną, kuri švenčiama nuo 1967 m. ir sutampa su Hanso Kristiano Anderseno gimimo diena. Šventės iniciatorė – Tarptautinė vaikų knygos taryba (IBBY). Kasmet kurios nors šalies IBBY skyrius rengia plakatą ir kreipimąsi į pasaulio skaitytojus. 2021 metų šventės rėmėjas – Jungtinių Amerikos Valstijų IBBY skyrius, kreipimosi tekstą parašė Kubos ir Amerikos poetė Margarita Engle, o plakatą sukūrė Brazilijos dailininkas, daugiau kaip šimto knygų autorius, 2014 m. H. K. Anderseno premijos laureatas Rogeris Mello.
…..Nuotoliniu būdu Tarptautinę vaikų knygos dieną gimnazijoje minėjo 1-4 klasių mokiniai. Drauge su bibliotekininke jie prisiminė šios šventės svarbą, aktualumą ir sąsają su H. K. Andersenu. Jaunieji gimnazistai dalyvavo viktorinoje, vėliau pasakojo apie savo įdomiausias ir įsimintiniausias skaitytas knygas, taip pat samprotavo, kuo knygų skaitymas svarbus kiekvienam žmogui. 
…..Vyresnieji mokiniai, penktokai ir šeštokai, pasinaudoję Kultūros paso paslauga, dalyvavo virtualiame literatūriniame susitikime su rašytoja Gaja Guna Ekle. Susitikimo metu rašytoja pristatė savo knygą „Brolis, kurio nereikėjo“. Ši knyga dalyvavo akcijoje „Metų knygos rinkimai“ ir jau antrus metus iš eilės pateko į skaitomiausių vaikų knygų dešimtuką Lietuvos bibliotekose. Mokinius sudomino kūrinio intriga, autorės skaitytos ištraukos, jie drąsiai ir aktyviai įsitraukė į diskusiją, atsakinėjo į rašytojos klausimus. Netradicinė veikla neprailgo, buvo įdomi ir motyvuojanti skaityti knygas.
…..Kaip sakė Astrida Lindgren: ,,Niekas kitas taip nesužadina ir neugdo vaiko vaizduotės, kaip knyga. Pamatykime džiaugsmą vaiko akyse, kai jis perskaito pirmąjį žodį ir į rankas pasiima pirmąją knygutę.“ Tad visiems vaikams linkime kuo dažniau į rankas paimti knygą ir pajusti skaitymo malonumą!
…..
Gimnazijos bibliotekininkė R. Boguslavska,
lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja V. Kaziūnienė
Skip to content