NETRADICINĖS LITERATŪROS PAMOKOS III-IVG KLASIŲ MOKINIAMS

…..Kovo 24 ir 25 dienomis gimnazijos III-IVG klasių mokiniams vyko netradicinės literatūros pamokos. Mokiniai, pasinaudoję Kultūros paso paslauga, žiūrėjo Vilniaus Mažojo teatro spektaklį „Dėdės ir dėdienės“, pastatytą pagal Juozo Tumo-Vaižganto apysaką (režisierė G. Tuminaitė) ir dalyvavo virtualioje diskusijoje su spektaklio kūrėjais.
…..Kaip rašė pats Juozas Tumas–Vaižgantas, dėdės ir dėdienės reiškia ne tiek giminystės ryšį, kiek socialinį santykį tarp ūkį paveldėjusių šeimininkų ir čia pasilikusių dirbti ir vargti „dėdžių“, kurių padėtis yra kažkas mišraus tarp tarno, samdinio ir šeimos nario, bet sunkesnė už samdinio, nes dirbama be atlyginimo, dažniausiai tik už „pavalgymą ir menką drabužį“.
…..„Tai kiekvieno iš mūsų istorija, mes visi – Mykoliukai ir Severiutės. Prarandam, paleidžiam laimę iš rankų ir nežinia, kas dėl to kaltas. Mykoliuko ir Severiutės istorija – ne tik meilės vizija. Tai akimirka, kai iš skausmo ir vienatvės susikuria svajonė, kai dūžta pasaulis, nes gyvenimas per stiprus ir lieka tik kasdieninė pareiga – gyventi. Padeda tik ta vienintelė svaja. Šis kūrinys mums priminė mūsų svajones ir jomis dalinamės su žiūrovais“, – sakė režisierė Gabrielė Tuminaitė.
…..Antroje edukacijos dalyje, diskusijoje su spektaklio kūrybine grupe, dalyvavo režisierė Gabrielė Tuminaitė, aktoriai Agnė Šataitė ir Vainius Sodeika. Renginio metu buvo atsakyta į mokinių bei mokytojų pateiktus klausimus. Kalbėta apie sceninę klasikinio literatūros kūrinio interpretaciją, diskutuota apie literatūros ir scenos meno skirtumus, apie tai, kas interpretaciją daro šiuolaikiška, ką šiandien mums gali duoti pažintis su lietuvių literatūros klasika.
…..
Lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Lina Mikutytė
Skip to content