,,Kaip aš įsivaizduoju baltų dievus ir deives?“ (eTwinning projekto ,,Ar baltų kultūra yra mįslė šiuolaikiniam mokiniui?“ veikla)

…..Senovės lietuviai tikėjo, kad gamtoje gyvena ypatingos būtybės. Jos gali daryti ir gera, ir bloga. Mūsų protėviai garbino medžius, ypač ąžuolus. Šventais laikė upes ir ežerus, kalnus ir akmenis. Meldėsi dievams ir deivėms.
…..Vyriausias baltų dievas yra Perkūnas. Jis tiesus ir griežtas. Perkūno žmona – deivė Žemyna. Ji yra žemės ir derlingumo deivė, nuo jos priklausė metų laikai. Žemyna yra teisinga ir šventa kaip ir pati žemė. Kiekvienais metais ji atsinaujina ir atneša naują derlių. Ugnis taip pat buvo neatskiriama lietuvių gyvenimo dalis. Jos valdovė – deivė Gabija. Gabija laikyta ir šeimos židinio, sveikatos saugotoja. Miškai taip pat pilni mitinių būtybių. Miškų deivė yra Medeina. Laima ir Ragana – seserys dvynės. Jos lemia gyvenimą ir mirtį. Laima atskrenda gegutės pavidalu ir pranašauja žmogaus likimą. Ragana gali atnešti ligas, blogą sėkmę.
…..eTwinning projekto ,,Ar baltų kultūra yra mįslė šiuolaikiniam mokiniui?“ dalyviai atliko užduotį ,,Kaip aš įsivaizduoju baltų dievus ir deives?“ (Žemyną, Gabiją, Laumę, Perkūną ir kt.). Dalyvaudami veikloje, mokiniai piešė baltų dievus ir deives, o iš piešinių sukūrė filmuką.
…..
Lietuvių kalbos ir literatūros mokytojos Lina Mikutytė ir Violeta Kaziūnienė
 
…..
Skip to content