Penktokų išvyka

…..Vasario 26 dieną mūsų, Paberžės „Verdenės“, gimnazijos penktokai  išsiruošė į Vilnių, į mini „Sumenėk“  ekskursiją.  Pirmiausia lankėmės dailininkų studijoje, kuri įsikūrusi  Totorių gatvėje. Mus maloniai pasitiko ir pakvietė užeiti į savo studiją dailės studijos šeimininkė Agnė Juškaitė – garsi dailininkė ir dailės pedagogė. Agnė supažindino penktokus su aliejinės tapybos ant drobės subtilumais, sužinojome, kaip paruošiama drobė ir dažai  tapybai, apžiūrėjome įspūdingo dydžio aliejinės tapybos darbus.  Turėjome galimybę sužinoti, iš kur dailininkė semiasi įkvėpimo savo darbams, be to, išgirdome dailininkės prisipažinimą, kad ir profesionaliems dailininkams ne visada visi darbai puikiai pavyksta.
…..Atsisveikinę su dailininke, vykome į Radvilų rūmus, kur mus pasitiko edukatorė Daiva. Jos lydimi apžiūrėjome egzotišką  ekspoziciją  „Australijos aborigenų,  Naujosios Gvinėjos ir Indonezijos menas“. Šį Australijos aborigenų ir Okeanijos tautų pirmykščio meno rinkinį Lietuvai padovanojo Australijos lietuvių kultūrininkė, mokslininkė, kolekcininkė dr. Genovaitė Kazokienė. Keliaudama po aborigenų rezervatus, ji surinko ne tik gausią, bet ir bene seniausio pasaulyje meno kolekciją, kurios vertingiausia dalis – aborigenų tapyba ant eukalipto žievės. Vertingą papuasų skulptūrų ir kaukių kolekciją G. Kazokienė surinko plaukdama vandeningomis upėmis per džiungles čiabuvių valtyse. Sužinojome, kad ne tik dėl karščio, bet ir dėl baimės, kad gali būti suvalgyti,  baltieji vengia keliauti po  šiuos kraštus…
…..Padedami edukatorės,  aiškinomės  šio mums iš arti dar nematyto meno simbolius ir reikšmes. Laukinėje gamtoje gyvenusių žmonių kurtų skulptūrų, kaukių stipri ir atvira raiška veikia ir šiandienos žiūrovą. Kai kas iš penktokų net pajuokavo, kad  negalės užmigti.
…..Turtingos ekspozicijos įkvėpti  penktokai dalyvavo edukacinėje programoje „Kelionė į sapnų laiką“. Kartu su edukatore išsiaiškinę totemų reikšmingumą Australijos aborigenų genčių žmonėms, penktokai patys tapo ,,genties nariais“ ir akriliniais dažais kūrė savo totemą. Nors šis darbas pareikalavo  kruopštumo, susikaupimo, visi  ,,genties nariai“ į gimnaziją  išvyko nešini nuosavais  totemais,  įgavę žinių ir patyrę meninį nuotykį.
…..
Dailės mokytoja Sonata Vasyliūtė Čepukėnienė
Technologijų mokytoja, 5 – os klasės vadovė Laima Juodėnienė
Skip to content