NETRADICINIS PILIETINIS, GAMTAMOKSLINIS IR SVEIKOS GYVENSENOS UGDYMAS

…..Mokiniai apie savo karjerą turėtų  pradėti mąstyti dar ankstyvoje vaikystėje. Mokytojo pareiga yra atpažinti mokinių gebėjimus, patarti bei supažindinti su mokymosi, darbo pasirinkimo galimybėmis. Šiuolaikinė mokykla, kokia moderni ji būtų, neįstengia visiškai patenkinti smalsių, kritiškų ir viskuo besidominčių mokinių poreikių. Pamokos įmonėse, muziejuose, kitose mokymo įstaigose plečia mokinių akiratį, padeda taikyti praktiškai jau turimas įvairių dalykų žinias.
…..Spalio 19 dieną Paberžės ,,Verdenės“ gimnazijos 7 ir IG klasių mokiniai dalyvavo įvairiose veiklose už gimnazijos ribų. Šių veiklų pagrindinis tikslas – integruotai ugdyti mokinių pilietiškumo, gamtos pažinimo, sveikos gyvensenos (SLURŠ įgyvendinimo programa), profesinio informavimo, kūrybiškumo ir pažinimo kompetencijas. Mokiniai lankėsi Vichy vandens pramogų parke,  Muitinės muziejuje ir Muitinės kinologijos centre bei  ,,Multikino Ozas“ žiūrėjo filmą  ,,Tarp pilkų debesų“.
…..Pirmiausia nuvykome į Muitinės muziejų. Muziejus įsteigtas 1994 metais. Jame kaupiama ir saugoma istorinė, dokumentinė ir kita medžiaga, susijusi su muitinės istorija. Nuo muziejaus veiklos pradžios jo fonduose sukaupta daugiau kaip 7 tūkstančiai įvairių eksponatų. Muziejuje veikia keturios ekspozicijos, kurias mokiniai nuodugniai apžiūrėjo. Pirmojoje iš jų galima susipažinti su muitinės istorija Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir Rusijos imperijos laikotarpiais bei 1918 m. atkūrus nepriklausomą Lietuvos valstybę. Antroji ekspozicija apima laikotarpį nuo 1940 metų birželio mėnesio, kai, Sovietų valstybės kariuomenei okupavus Lietuvą, muitinės veikla buvo nutraukta. Trečioji ekspozicija pasakoja apie muitinės veiklą nuo 1990 m. kovo 11 d. Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo ir po 2004 m. gegužės 1d. Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą. Ketvirtojoje ekspozicijoje buvo galima pasigrožėti iš daugelio pasaulio šalių įvairiomis progomis gautais įdomiais suvenyrais ir dovanomis.
…..Muitinės kinologijos centre mokiniai susipažino su kinologu Artūru Zalecku ir vokiečių aviganių veislės šunimi, vardu Žiauriai Geras. Kinologas įdomiai pasakojo apie savo darbą, neleido mokiniams nuobodžiauti ir visus ragino atsakinėti į gyvenimiškus klausimus, pasitelkiant loginį mąstymą. Mokiniai sužinojo daug naujo ir įdomaus apie šunų biologiją, jų dresūrą, darbą muitinėje.
…..Muitinės muziejuje mokiniai išgirdo daug naudingos informacijos apie muitininko, kinologo profesijas, jų specifiką, šių profesijų įgijimo sąlygas.
…..Po edukacinių užsiėmimų mokinių laukė smagios pramogos – sveikatingumo pamoka Vichy vandens pramogų centre bei filmo ,,Tarp pilkų debesų“ peržiūra ,,Multikino Ozas“ centre. Žiūrėdami filmą ,,Tarp pilkų debesų“, ne vienas pajutome ir išgyvenome įvairius jausmus – skausmą, alkį, šaltį, sovietų žiaurumą, taip pat  žmonių gerumą vienas kitam, pirmąją meilę ir negęstančią viltį išgyventi. Žmogiškoji stiprybė nugalėjo prieš žiaurų likimą.
…..
…..Mokinių atsiliepimai apie veiklas:
,,Supratau, kad muitininko darbas ne tik  nepaprastai įdomus, bet ir labai pavojingas“;
,,Supratau, koks sunkus gyvenimas buvo Sibire“;
,,Sužinojau, kiek pirštų turi arklys“;
,,Smagiai praleidau laiką.“
…..
Biologijos mokytoja metodininkė Regina Stankevičienė
Kūno kultūros mokytojas Valdemar Šaveiko.
Skip to content