ŽVILGSNIS Į ŽMOGAUS VIDŲ PRO SVEIKOS GYVENSENOS PRIZMĘ

…..Rugsėjo 25 dieną grupė Vilniaus r. Paberžės ,,Verdenės“ gimnazijos vyresnių klasių mokinių dalyvavo integruotame gamtamokslinio, sveikos gyvensenos ir profesinio ugdymo projekte. Mokiniai lankėsi Lazerių poligone, Vilniaus universiteto Medicinos istorijos ir Anatomijos muziejuje.
…..Lazerių poligone mokiniai pasijuto tarsi tikri kariai. Jie turėjo galimybę išmėginti savo akies taiklumą ir rankos miklumą, šaudydami tikrais ginklais, tiesa, šaudė visiškai nepavojingais infraraudonaisiais spinduliais. Komandinio žaidimo metu jiems reikėjo įvykdyti misiją, kurios rezultatas priklausė nuo kiekvieno komandos dalyvio indėlio. Mokiniai sužinojo apie ginklų specifiką, jų naudojimo taisykles. Geriausiai sekėsi tiems mokiniams, kurie lanko gimnazijos Jaunųjų šaulių būrelį.
…..Vilniaus universitete mokinių laukė rimti nervų sistemos išbandymai. Jie pabuvojo prozektoriume, senose, dar Viduramžių laikus menančiose auditorijose, pasivaikščiojo koridoriais, kuriuose gausu tikrų kaukolių ir padūmavusių stiklainių su įvairiais preparatais. Mokiniai turėjo galimybę iš arčiau pamatyti pajuodusius rūkančių žmonių plaučius, alkoholio pažeistas kepenis, įvairius preparatus su apsigimusiais kūdikiais  ir visų žmogaus organų navikais. Studentai išsamiai paaiškino, kaip atsiranda šie pakitimai mūsų kūne ir kaip svarbu saugoti sveikatą nuo pat vaikystės.
…..Muziejuje yra eksponatų, kurie sulaukia ir tarptautinio dėmesio. Vienas jų – didžiulė knyga, kurioje saugomos Lenkijos politinio veikėjo Juzefo Pilsudskio smegenų nuotraukos. Jos padarytos iškart po mirties, kai tyrinėtojai bandė išsiaiškinti, ar jo smegenys buvo kitokios negu paprastų žmonių. Muziejuje saugoma nuo 1830 m. sukaupta džiovintų kaulų ir atskirų kūno dalių kolekcija.
…..Mokiniai ne tik atlaikė rimtus išbandymus, stebėdami šiurpokus vaizdus, bet labai rimtai domėjosi medicinos studijomis, įstojimo ir karjeros perspektyvomis. Dėkojame Vilniaus universiteto darbuotojams ir studentams, kantriai ir įdomiai aiškinusiems eksponatų istorijas ir parodžiusiems mums fakulteto gyvenimo kasdienybės fragmentus.
…..
Mokinių atsiliepimai apie veiklas:
,,Išmokau laikyti ginklą ir gerai praleidau laiką“;
,, Diena prasidėjo labai gerai“;
,,Dar labiau sudomino medicinos studijos. Stengsiuosi įstoti“;
,,Buvo žiauriai įdomu“;
,,Gal pradėsiu sveikai gyventi?“
…..
Biologijos mokytoja metodininkė Regina Stankevičienė
Skip to content