Pilietinė iniciatyva „Atminties kelias“

…..Rugsėjo 23-ioji – Lietuvos žydų genocido aukų atminimo diena. Rugsėjo 21 dieną mūsų, Vilniaus r. Paberžės ,,Verdenės“, gimnazijos 6-8 klasių mokiniai kartu su lietuvių kalbos ir literatūros bei istorijos mokytojais dalyvavo pilietinėje iniciatyvoje „Atminties kelias“. Šios iniciatyvos tikslas – aplankyti masines žydų žūties vietas, einant pėsčiomis kelią, kuriuo į mirtį buvo varomi nekalti žmonės. Tokių vietų Lietuvoje yra daugiau nei 200.
…..Mokiniai ne tik lankėsi Paberžės žydų žudynių vietoje, bet ir senosiose žydų kapinėse. Sutvarkė kapavietes, buvo supažindinti su Lietuvoje gyvenusia žydų bendruomene ir masiniu žydų naikinimu Antrojo pasaulinio karo metu – Holokaustu. Be to, žydų žūties vietoje padėjo akmenėlius su vardais ir Dovydo žvaigždėmis. Šie akmenys su žmonių vardais – tai priminimas, jog nužudyti žmonės buvo ne skaičius, bet konkretūs žmonės su asmeninėmis istorijomis.
…..Dalyvaudami šioje pilietinėje akcijoje, mokiniai suvokė, kodėl minime šią datą, kodėl svarbu žinoti apie įvykdytus nusikaltimus ir kodėl tai, kas įvyko Holokausto metu, neturėtų niekada pasikartoti.
Skip to content