Akcija ,,Draugiška kuprinė“

…..Kuprinė yra neatsiejamas kiekvieno mokinio atributas. Kiekvieno pradinių klasių mokinuko kuprinėje praktiškai galima rasti visko: vadovėlių, pasakų knygučių, sąsiuvinių, pieštukų, akvarelės, žaislų ir kitų „būtinų“ priemonių. O kur dar maišas su sportine apranga? Netaisyklingas kuprinės nešimas ir per didelis kuprinės svoris turi įtakos formuojantis netaisyklingai laikysenai. Laikysena kinta visą gyvenimą. Tačiau aktyviausi ir reikšmingiausi jos pakitimai vyksta vaikystėje bei paauglystėje – intensyviausio augimo periode.
…..Todėl spalio 26 d. Paberžės ,,Verdenės“ gimnazijoje vyko 1–4 klasių mokinių kuprinių svėrimo akcija „Draugiška kuprinė“. Vykdant šią akciją, buvo svarbu ne tik pasverti mokinį, jo kuprinę ir apskaičiuoti procentinę kuprinės svorio išraišką vaiko kūno svoriui, bet ir įvertinti kuprinės tipą (kuprinė su vienu diržu ar su dviem), kaip kuprinė nešiojama (ant abiejų pečių, ant vieno peties ar rankoje). Be to, vaikams buvo pasakojama apie netaisyklingą laikyseną ir jos pasekmes.
…..Remiantis Pasaulio Sveikatos Organizacijos (PSO) rekomendacijomis, optimalus pilnos kuprinės svoris turėtų sudaryti ne daugiau kaip 10-15 proc. mokinio kūno masės. O geriausia, kad sudarytų iki 10 proc. kūno svorio. Kuprinė turi būti su dviem diržais ir nešama taisyklingai užsidėjus ant pečių. Kasdienis sunkesnės kaip 15 proc. kūno svorio kuprinės nešiojimas gali būti vertinamas kaip rizikos veiksnys, darantis įtaką mokinio nugaros skausmų ar kitų stuburo pakenkimų atsiradimui.
…..Akcijos metu sunkesnių nei 15 proc. mokinio kūno masės kuprinių turėjo 11,5 proc. mokinių. Tuščia pradinuko kuprinė turėtų sverti ne daugiau kaip 700 g. Deja, kai kurios mokinių kuprinės svėrė dvigubai daugiau (1300 g, 1500 g.).
…..Tik bendradarbiaudami kartu – tėvai, mokykla, verslininkai, spaustuvės ir vaikų sveikata besirūpinančios įstaigos – galėtų išspręsti sunkios kuprinės problemą. Apmaudu, kad prie šios problemos sprendimo kol kas mažai teprisideda knygų leidyklos, kurios mokykloms galėtų pasiūlyti mažesnes, į kelis tomus padalintas, lengvesnes knygas. Tokios knygos tikrai paplonintų mokinio kuprinę.
…..
Sveikatos priežiūros specialistė Daina Juršytė
Skip to content