Meninio skaitymo konkursas ,,Žodis į širdį“

Žodi, ištiesink mūsų gyvenimą!
                                                                                     Žodi, prikelk mūsų dvasią!
                                                                                         Žodi, paremk mūsų viltį!
                                                                                Žodi, padaugink mūsų meilę!
…..
…..Sausio 31 d. Paberžės ,,Verdenės“ gimnazijoje  vyko tradicinis meninio skaitymo konkursas. Jis buvo skirtas XX a. antrosios pusės lietuvių poetės modernistės ir vertėjos Juditos Vaičiūnaitės 80 – osioms gimimo metinėms paminėti. Konkurse dalyvavo 5 – IVG klasių mokiniai.
…..Ruošimasis ir dalyvavimas meninio skaitymo konkurse skatina mokinius domėtis literatūra, ugdo kūrybiškumą, puoselėja meninio žodžio suvokimą ir raišką. 22 konkurso dalyviai  buvo puikiai pasiruošę, skaitė įvairius lietuvių autorių poezijos ir prozos tekstus, stengėsi aiškiai ir suprantamai perteikti pasirinkto kūrinio idėją ir būti tarsi savotiškais autoriaus įgaliotiniais – tarpininkais tarp jo ir klausytojų. Renginio pabaigoje IG – IIIG klasių mokiniai parodė poetinę kompoziciją ,,Žodis į širdį“, kurią parengė drauge su lietuvių kalbos mokytojomis.

…..Dalyvių pasirodymus vertino kompetentinga komisija. Komisijai buvo sunku išrinkti geriausiai deklamuojančius, nes visi mokiniai skaitė eiles nuoširdžiai, be to, žavėjo puiki mokinių laikysena, gestų tikslingumas, pasirinkto kūrinio meniškumas bei raiškus, vaizdingas, taisyklingas kalbėjimas. Vis dėlto komisija, įvertinusi mokinių pasirodymus, paskelbė meninio skaitymo konkurso nugalėtojus. 5 – 8 klasių mokinių grupėje I – ąją vietą laimėjo 7 klasės mokinys Slavomir Michailin, II – ąją – Tomas Kaziūnas, 5 klasės mokinys, o III – ąją vietą užėmė šeštokas Dominykas Ladygo. 9 – IVG klasių mokinių grupėje geriausia buvo IIIG klasės mokinė Greta Persijanova, II – ąją vietą užėmė IIG klasės gimnazistė Evelina Purlytė, o III – ąją – IIIG klasės mokinė Dorota Stankevič. Abiejų grupių prizinių vietų laimėtojai buvo apdovanoti diplomais ir atminimo dovanėlėmis. Neliko nuskriausti ir kiti dalyviai – visiems buvo įteiktos padėkos už dalyvavimą meninio skaitymo konkurse. Daug gerų ir šiltų žodžių buvo pasakyta apie poetinę kompoziciją ,,Žodis į širdį“, nes juk ,,Žodžiai, kaip daiktai,- / atšimpa ir nusinešioja. / Juos reikia nuolat galąsti, / o prieš tariant dulkes nušluostyti.“ Šie poetinės kompozicijos žodžiai įsismelkė į klausytojų širdis, privertė susimąstyti apie gimtosios kalbos svarbą bei jos puoselėjimą.
…..Meninio skaitymo konkursas –  puiki dirva atskleisti jauno žmogaus individualumą, ugdyti jo pilietiškumą, tobulinti asmenybę. Ši  tradicija neturėtų sunykti, o  tam reikalingas ir mokytojų, ir pačių mokinių geranoriškas nusiteikimas.
…..Dėkojame visiems mokiniams, mylintiems literatūrą ir mielai dalyvavusiems konkurse.  Sveikiname  nugalėtojus, o visiems dalyviams  linkime, kad meninis žodis lydėtų  visą gyvenimą.
…..
Lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Lina Mikutytė
Lietuvių kalbos vyresnioji mokytoja Marijana Prusakaitė – Semionova
Lietuvių kalbos mokytoja Violeta Kaziūnienė
Skip to content