,,Knyga, spektaklis ir animacinis filmukas pradinukų akimis“. Veikla, skirta Bibliotekų metams paminėti

…..Siekiant  skatinti mokinius skaityti, puoselėti dvasines vertybes ir plėsti savo akiratį, Vilniaus r. Paberžės ,,Verdenės“ gimnazijos bibliotekininkė ir pradinių klasių mokytojos  vykdė veiklą –  ,,Knyga, spektaklis ir animacinis filmukas pradinukų akimis.“ Pradinių klasių mokiniai prieš atostogas gavo užduotį –  perskaityti Vytautės Žilinskaitės  knygelę „Melagių pilis“.  Balandžio 26 dieną 16 mūsų gimnazijos mokinių Vilniuje, Lietuvos rusų dramos teatre žiūrėjo spektaklį vaikams „Melagių pilis“. Spektaklis buvo nuotaikingas, įtaigus, suteikė daug gerų emocijų mažiesiems žiūrovams. Jį mačiusieji  vaikai dar ir šiandien dalijasi patirtais įspūdžiais. Dėkojame „Naisių vasaros teatrui“, teatro vadovui ir mecenatui Ramūnui Karbauskiui  už suteiktą galimybę nemokamai pamatyti  šį spektaklį.  

…..Grįžę iš atostogų,  gegužės 2 ir 3 d., mažieji skaitytojai susirinko bibliotekoje, kur tęsė  suplanuotas veiklas: žiūrėjo animacinį filmuką, o po peržiūros vyko ,,karšta“ diskusiją. Prieš diskusiją, bibliotekininkė trumpai pristatė žinomą lietuvių vaikų rašytoją V. Žilinskaitę. Ji vaikams papasakojo, kad šios rašytojos kūriniai yra įtraukti  į mokyklinę literatūros  programą,  juos tyrinėja kritikai, o leidyklos vis naujai perleidžia kūrinėlius.  Mokiniai vardijo, kokius Vytautės Žilinskaitės  kūrinius žino ir  yra skaitę. Didžiausią įspūdį jiems paliko spalvingoji  Vytautės Žilinskaitės  knygelė „Melagių pilis“, kuri nuo pirmojo leidimo jau greitai skaičiuos penktą dešimtmetį. Tai istorija apie mažą berniuką Diną, kuris nuolat visiems meluodavo. Vieną dieną per tuos melus Dinas patenka  į Melagių pilį. Ten Dinas patiria, kaip nesaldu pačiam būti apgaudinėjamam ir kaip sunku ištrūkti iš melo pinklių. Perskaitę šią knygelę, mažieji skaitytojai ne tik patyrė  daugybę nuostabių nuotykių, bet ir išmoko svarbią pamoką – jei meluosi, tik į bėdą pakliūsi! Visi kaip susitarę tvirtino, kad V. Žilinskaitės pasaka „Melagių pilis“ yra skirta ne tik vaikams, bet ir suaugusiems skaitytojams, nes  vaikų rašytoja šioje istorijoje kalba apie žmogui labai gerai pažįstamą ydą – melą. Pasitelkdama pasakišką situaciją, ji ne moralizuoja, o tiesiog talentingai auklėja. Po filmuko peržiūros mokiniams iškilo klausimas, kas anksčiau atsirado –  knygelė „Melagių pilis“ ar filmukas. Jiems buvo aišku, kad spektaklis pastatytas pagal Vytautės Žilinskaitės  knygelę „Melagių pilis“, bet diskusijos metu suprato, kad ir animacinis filmukas buvo sukurtas pagal šią knygą (o ne atvirkščiai), kad tai tiesa – patvirtino ir  filmuko pradžia. Į klausimą, kur daugiau veiksmo, kalbinio žaismo, juokingų (net absurdiškų) situacijų,  visi kaip susitarę atsakė, kad knygoje.                  
…..,,Ką žmogui duoda knygų skaitymas?“ –  klausė bibliotekininkė pradinukų. Mokiniai atsakė: ,,Skaitymas lavina vaizduotę, skaitančiųjų  gyvenimas daug spalvingesnis, jie dažniau šypsosi. Knygos leidžia geriau pažinti save, o dažnai knyga padeda išspręsti kokią nors problemą. Skaitymas žmogui gali padėti susiformuoti požiūrį į gyvenimą. Skaitymas – galimybė tobulėti. Mokiniai, skaitantys knygas, jaučiasi dvasiškai stipresni. Perskaitęs knygą,  žmogus šiek tiek pasikeičia.“
…..Nors skaitymą vis dažniau vaikai ir jaunuoliai išbraukia iš savo laisvalaikio pomėgių sąrašo, tačiau kūrybiškas skatinimas skaityti neleis knygai visiškai išnykti iš mokinių gyvenimo. Knygų skaitymas visais laikais buvo ir bus įdomus, naudingas ne tik laisvalaikio užsiėmimas, bet ir žmogaus tobulėjimo būdas.
…..
…..Gimnazijos bibliotekininkė Renata Boguslavska,
…..pradinių klasių vyresnioji mokytoja Rima Vaitonienė
Skip to content