IKIMOKYKLINIO IR PRIEŠMOKYKLINIO AMŽIAUS VAIKŲ BEI PRADINIO UGDYMO MOKINIŲ TARPTAUTINIS PROJEKTAS „KARTU PASKAITYKIM KNYGELĘ“

     Vilniaus r. Paberžės ,,Verdenės“ gimnazijos ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupių  vaikai bei pradinių klasių mokiniai 2023 m. sausio 1-29 dienomis  dalyvavo tarptautiniame projekte ,,Kartu paskaitykim knygelę“. Projekto tikslas – skatinti šalies ir užsienio lietuvių vaikų skaitymą bei domėjimąsi lietuvių rašytojos Evelinos Daciūtės kūryba, ugdyti kūrybiškumo ir komunikavimo kompetencijas.
     Projektas vyko trimis etapais. Pirmojo etapo metu vaikai su mokytojomis skaitė pasirinktus Evelinos Daciūtės kūrinius. Antrojo projekto etapo metu mokytojos organizavo įvairias kūrybines ir edukacines veiklas.  Naudodami įvairias priemones ir technologijas, vaikai kūrė įsivaizduojamus girdėto teksto personažus/vaizdus: piešė, lipdė, konstravo, diskutavo, kūrė plakatus ir knygelių pristatymus. Trečiojo etapo metu gerąja darbo patirtimi savanoriškai dalinosi projekte dalyvaujantys mokytojai,  užfiksuotas projekto veiklų akimirkas talpino  Facebook platformos uždaroje grupėje „Kartu paskaitykim knygelę“.
     Ikimokyklinio ugdymo grupės ,,Bitutės“ vaikučiai drauge su mokytojomis skaitė knygelę ,,Pasakojimas apie Katiną ir Tulpę“. Istorija vaikams buvo įdomi ir įtraukianti, sukėlė daug įvairių emocijų, skatino diskutuoti, klausinėti, samprotauti, kurti.  Mažieji skaitytojai mokėsi teisingai ištarti trigubą katino vardą, su pasigėrėjimu tyrinėjo knygelės iliustracijas, jas komentavo.
     Priešmokyklinio ugdymo grupės   vaikai klausėsi skaitomos Evelinos Daciūtės knygelės ,,Drambliai ėjo į svečius“. Vaikai  aptarė dramblių išvaizdą. Pasigamino drambliukus, įtvirtino skaičiavimo žinias, vaidino, žaidė su pagamintais personažais. Rikiavo dramblius nuo didžiausio iki mažiausio. Buvo įdomu, smagu, visi buvo laimingi.
     Gimnazijos pirmokai klausėsi skaitomų Evelinos Daciūtės knygelių ,,Laimė yra lapė“, ,,Pasakojimas apie katiną ir tulpę“. Skaitė patys, vartė knygeles ir grožėjosi iliustracijomis. Dailės pamokos metu lankstė skirtukus ir drambliukus, kūrė inscenizaciją pagal knygą ,,Drambliai ėjo į svečius“.
     Gimnazijos ketvirtokai pasirinko dvi Evelinos Daciūtės knygeles – ,,Drambliai ėjo į svečius“ ir ,,Laimė yra lapė“. Pasitelkę Autodraw, CoSpaces, PowerPoint skaitmeninius įrankius, kūrė knygelių pristatymus ir pasidalino jais su jaunesnių klasių mokiniais.
     Vaikų sudominimas patrauklia kūryba dar ankstyvajame amžiuje yra svarbus, nes skatina domėtis knygomis ateityje, lavina mąstymą bei turtina kalbą, puoselėja mūsų šalies kultūrą ir tautinę tapatybę.
     Skaitymas pradinėse klasėse tam tikromis aplinkybėmis gali būti bendrauti ir kurti skatinanti veikla. Svarbiausia – parinkti tinkamas knygas, kurios skatintų vaikų kūrybiškumą ir vaizduotę bei formuotų įprotį domėtis vaikiška knyga. Mokytojai, organizuodami smagų skaitymą, lavino mokinių literatūrinį raštingumą, skatino vaikus tapti skaitančiais visą gyvenimą.
                     
Ikimokyklinio, priešmokyklinio ir pradinio ugdymo mokytojos
Skip to content