Pietryčių Lietuvos mokyklų pedagogų kelionė po Švenčionių kraštą

…..Lietuvių švietimo draugija „Rytas“ kasmet sukviečia Pietryčių Lietuvos mokyklų pedagogus į šventę, kurioje prasmingai paminima Tarptautinė mokytojų diena, o geriausiai dirbantiems šio regiono mokytojams įteikiami apdovanojimai. Pasak draugijos pirmininko Algimanto Masaičio, šventės šurmuliui mokyklose jau nurimus, mokytojai šia proga kviečiami pakeliauti ir dar kartą pabūti drauge.
…..Šiemet neįprastai šiltą ir saulėtą spalio 12-osios dieną Lietuvių švietimo draugija „Rytas“ pasidžiaugti nuveiktais darbais pakvietė į Švenčionių rajono Pabradės ,,Ryto“ gimnaziją. Šventėje dalyvavo ir mūsų, Paberžės ,,Vedenės“, gimnazijos kalbų mokytojos Lina Mikutytė, Asta Martyncevienė ir Lina Keršulytė. Šventės pradžioje svečiai ir organizatoriai aplankė Nalšios muziejaus filialo Reškutėnų muziejų, kurį įkūrė mokytojas Izidorius Kazakevičius. Per kelias dešimtis metų kaupti eksponatai atspindi šio krašto istoriją. Čia susipažinome su įvairių laikų lietuviškais leidiniais, pamatėme muzikos instrumentus, senuosius namų apyvokos daiktus, archeologinius radinius, akmenų kolekciją, netgi meteoritą. „Ryto“ draugijos Reškutėnų pradžios mokykla, kurioje įsikūręs muziejus, 2008 metais įrašyta į Lietuvos Respublikos kultūros vertybių registrą.
…..Aplankę Reškutėnų muziejų, vykome į Judiškės kaimą, kur įsikūrusi nepaprasto grožio sodyba  – gražiai tvarkomos sodybos teritorijoje stovi medinė koplyčia, keletas kryžių ir skulptūrų. Visa tai savo rankomis sukūrė šioje sodyboje gyvenantis tautodailininkas skulptorius Juozapas Jakštas. Koplyčios atsiradimo sodyboje istorija nepaprasta. „Kadangi man už Sąjūdžio veiklą buvo keršijama, tai ir viena iš piktadarysčių buvo kluono padegimas. Velnias bijo kryžiaus, tai vietoj sudegusio kluono ėmiausi statyti koplyčią“, – pasakojo kūrėjas. Prie tikslo buvo einama žingsnis po žingsnio – medinėmis skulptūromis įamžintas krikščionybės 600 metų jubiliejus, popiežiaus atvykimas į Lietuvą, neliko pamirštas ir Lietuvos tūkstantmetis, bet daugiausia darbų vienijanti tema yra tremties laikotarpis.
…..Šventė tęsėsi Švenčionių r. Pabradės ,,Ryto“ gimnazijoje, kur šventės dalyvius ir svečius skambiomis dainomis sutiko ir sveikino gimnazistai, o Tarptautinės mokytojų dienos proga geriausiems Pietryčių Lietuvos mokyklų pedagogams iškilmingai buvo įteikti apdovanojimai – paskelbtas Lietuvių švietimo draugijos „Rytas“ Metų mokytojo nominacijos laimėtojas, o daugeliui mokytojų įteikti Švietimo ir mokslo ministrės Padėkos raštai.
…..Dėkojame Lietuvių švietimo draugijai „Rytas“ ir tikimės, kad jos organizuojamos Tarptautinės mokytojų dienos šventės, kai aplankomos reikšmingos Lietuvos istorijai vietos, muziejai, gyvuos dar daug metų. Nuoširdų ačiū tariame savo, Paberžės ,,Verdenės“, gimnazijos administracijai už suteiktą progą dalyvauti šiame renginyje.
…..
Lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Lina Mikutytė
Rusų kalbos vyresnioji mokytoja Asta Martyncevienė
Anglų kalbos vyresnioji mokytoja Lina Keršulytė
Skip to content