Pirmoji ekskursija arba kaip tapti artistu

…..Lapkričio 7 dieną Paberžės ,,Verdenės“ gimnazijos priešmokyklinio ugdymo grupės vaikai vyko į savo pirmąją ekskursiją. Mokykliniu autobusiuku važiavome į Vilnių, į Lietuvos nacionalinį  operos ir baleto teatrą. Ekskursijos metu sužinojome šio teatro istoriją, susipažinome su jo veikla, įvairių teatro tarnybų darbu. Pirmiausia vaikai išklausė pasakojimą apie operos žanro atsiradimą Italijoje bei pirmąjį operos atlikimą Lietuvos Valdovų rūmuose.
…..Tačiau įdomiausia ir svarbiausia mažiesiems buvo praverti duris į paslaptingą ir magišką teatro pasaulį. Ir štai mes jau užkulisiuose. Visi susikaupę apžiūrėjome sudėtingą scenos įrangą – pakeliamas, judančias grindis, gausybę įvairių prožektorių, dekoracijų kėlimo ir tvirtinimo įrenginius. Patyrinėjome ir išbandėme  spektakliuose naudojamą butaforiją – indus, ginklus, vaisius, tortus, šarvus…
…..Akies krašteliu žvilgtelėjome į repeticijų sales (tyliai stebėjome, kaip vyksta choro repeticija), kostiumų sandėlius (ten sukaupta daug įvairių rūbų ir perukų), apžiūrėjome dekoracijų dirbtuves, sužinojome, kaip padidinti piešinius. Išmėginome savo kūrybines galias ,,šokdami baletą“ prie veidrodžių sienos. Prietemoje tyrinėjome teatro salę – išbandėme žiūrovų kėdes, trumpam ,,tapome“ dirigentais ir bandėme diriguoti įsivaizduojamam  orkestrui. Teatro foje apžiūrėjome spektaklių nuotraukas, sužinojome, kodėl tamsoje taip efektingai spindi sietynai, nors juose nėra elektros lempučių.
…..Linksmiausia ekskursijos dalis buvo, kai vaikai tapo tikrais artistais – matavosi įvairius sceninius kostiumus, bandė savo jėgas fechtuodamiesi, vaidino. Baigiantis ekskursijai teatro kavinukėje ragavome karšto šokolado ir sužinojome slaptą jo gamybos receptą. Prieš išvykdami atgal į Paberžę, šokome improvizuotą ,,Spragtuko“ šokį ir dainavome muzikinį atsisveikinimą ,,Iki pasimatymo, draugai“.
…..Šią puikią ekskursiją mažiesiems vedė edukacinių projektų LNOBAT koordinatorė, operos solistė Sofija Jonaitytė. Į gimnaziją grįžome linksmi ir nusiteikę tapti tikrais artistais.
…..
Priešmokyklinio ugdymo pedagogė metodininkė Birutė Baušienė
Skip to content