Mokytojų išvyka į Suvalkiją

…..Gražiu šventiniu laikotarpiu, gruodžio 28 dieną,  Vilniaus r. Paberžės ,,Verdenės“ gimnazijos mokytojų kolektyvas vyko į kasmetinę tradicinę išvyką. Vykome į Suvalkijos kraštą.
…..Pirmiausia lankėmės Vilkaviškyje, mažuoju Paryžiumi vadinamame mieste, kuris yra įsikūręs Šeimenos ir Vilkaujos upių santakoje. Iš Vilkaviškio keliavome į Suvalkijos perlu vadinamus Paežerių dvaro rūmus. Manoma, kad jų pradžia turėtų siekti seniausių Sūduvos dvarų kūrimosi laikus – XVI-XVII a. Rūmus iš visų pusių supa dvaro parkas ir sodas, užimantis 12 ha plotą, kuris šiaurinėje dalyje ribojasi su Paežerių ežeru. Dalyvavome ekskursijoje po dvarą. Vėliau apsilankėme Vilkaviškio krašto muziejuje.
…..Iš Paežerių vykome į Dr. Jono Basanavičiaus gimtuosius Ožkabalius, kur atstatyta Basanavičių sodyba, jos gyvenamajame name įrengta memorialinė ekspozicija, o šalia sodybos pamatėme Lietuvos Tautinio atgimimo ąžuolyną.
…..Toliau važiavome į Zyplius, kur susipažinome su Zyplių rūmų architektūra, jų istorinių savininkų asmenybėmis ir svečių gausa bei su gražiai sutvarkytu didžiuliu parku. Dvaro architektūrinį ansamblį sudaro 11 pastatų: rūmai, dvi oficinos, virtuvė, karvidė, arklidė, tvartas, svirnas, ratinė, kumetynas, šunidė… Šiandien dvaras – vienas iš labiausiai lankomų objektų Šakių rajone. Buvusiose dvaro arklidėse yra įrengta Zyplių dvaro galerija, čia eksponuojama daug meno kūrinių: paveikslų, rankdarbių, keramikos bei kitų dirbinių.
…..Zypliuose susipažinome ir su Suvalkijos kulinariniu paveldu, nes dalyvavome edukacinėje programoje „Zanavykų Ragaučius“. Jos metu mus pasitiko „gaspadinė“ ir jos „mergučės“, kurios supažindino su zanavykiškų patiekalų istorija, mokė vietinės šnektos.
…..Edukacinės kelionės metu turėjome galimybę daug sužinoti ir pamatyti, patirti naujų įspūdžių,  pasikalbėti ne tik profesinėmis, bet ir asmeninėmis temomis. Namo grįžome pailsėję, pasisėmę jėgų ir pasiruošę naujiems darbams.
…..
Kalbų metodinė grupė
Skip to content