Pilietinė iniciatyva „Atminties kelias“

…..Šiemet minime 80-ąsias Holokausto pradžios Lietuvoje metines. Tradiciškai rugsėjo 23-iąją – Lietuvos žydų genocido aukų atminimo dieną – Vilniaus r. Paberžės ,,Verdenės“ gimnazija dalyvavo pilietinėje iniciatyvoje „Atminties kelias“. Šios iniciatyvos tikslas – aplankyti masines žydų žūties vietas, einant pėsčiomis kelią, kuriuo į mirtį buvo varomi nekalti žmonės.
…..Pagerbdami Holokausto aukas, IIG klasės mokiniai drauge su lietuvių kalbos ir literatūros vyresniąja mokytoja Violeta Kaziūniene lankėsi Paberžės žydų žudynių vietoje ir kapavietėje. Čia mokiniai skaitė skaudžius prisiminimus apie žydų genocidą, dalijosi istoriniais faktais ir žiniomis, ant lauko akmenėlių piešė Dovydo žvaigždes, rašė nužudytų žydų vardus, kaip atminties simbolius išdėliojo akmenukus ant kapo. Vėjyje suplazdėjo atminimo žvakių liepsnos.
…..Grįžę į gimnaziją, mokiniai dalyvavo netradicinėje literatūros pamokoje, kurios metu su pagarba ir rimtimi pristatė paruoštas pateiktis bei kitus darbus žydų genocido tema, kalbėjosi apie žmogiškumą, pakantumą, toleranciją.
…..Dalyvaudami ,,Atminties kelio“ iniciatyvoje, mokiniai dar labiau suvokė, kodėl minime šią datą, kodėl svarbu žinoti apie įvykdytus nusikaltimus ir kodėl tai, kas įvyko Holokausto metu, neturėtų niekada pasikartoti.
…..
Lietuvių kalbos ir literatūros vyresnioji mokytoja Violeta Kaziūnienė
Skip to content