Ilgalaikė programa „Žaidimai moko“

     Antrus metus iš eilės Vilniaus r. Paberžės „Verdenės“ gimnazijos mažiausieji ugdytiniai dalyvavo ilgalaikėje programoje ,,Žaidimai moko“. Programa vyko rugsėjo – gruodžio mėnesiais. Programos  tikslas – įvairiais žaidimais bei užduotimis lavinti ikimokyklinio amžiaus vaikų pažinimo, komunikavimo, socialinę, meninę kompetencijas.
     Dalyvaudami ilgalaikėje programoje ,,Žaidimai moko“, ikimokyklinio ugdymo grupės ,,Bitutės“ vaikučiai kiekvieną savaitę atliko naujas veiklas, bandė įveikti įvairius iššūkius: mokėsi tyrinėti, mąstyti, kurti, atrasti, spręsti problemas, eksperimentavo su daiktais, aiškinosi jų savybes, atliko įvairias  STEAM užduotis, stengėsi pasaulį  pažinti pojūčiais.  Kūrybinių bei rašto darbų veiklų metu vaikai lavino akies – rankos koordinaciją, vaizduotę, regimąjį suvokimą, smulkiąją motoriką, orientaciją erdvėje ir laike. Skaitydami knygeles,  klausydami pasakų, kurdami ir vaidindami istorijas, apibūdindami įvairius daiktus  ir žaisdami kalbos žaidimus, mažieji programos dalyviai  turtino bei aktyvino pasyvųjį ir aktyvųjį žodyną, mokėsi suvokti girdimų žodžių prasmę, pratinosi  verbaliai išreikšti  savo norus, pageidavimus, girdėjo ir kartojo suaugusiųjų kalbą, mokėsi kontroliuoti savo kalbą ir taisyklingai artikuliuoti garsus. Drauge veikdami ir žaisdami, vaikai mokėsi bendrauti ir bendradarbiauti, pratinosi pažinti ir įvardinti savo jausmus, stengėsi suvokti save ir domėjosi greta esančiais draugais, aktyviai  dalyvavo grupiniuose užsiėmimuose, lavino vaizduotę ir mąstymą skaitydami eilėraščius, pasakodami, žaisdami.
     Programos pasiūlytos veiklų temos kvietė vaikus ir mokytojus į linksmą, žaismingą, atradimų kupiną kelionę po Žaidimų šalį.  Pirmiausia tyrinėjome, kur slepiasi sėklytės, tada rašėme laišką Rudenėliui, išleidome Kaliausę atostogų  ir sukome malūnų sparnus, malėme miltus. Artėjo metas žiemoti, sužinojome, kaip ir kur žiemoja  gyvūnai. Šventėme Pyragų dieną, kepėme šokoladinius keksiukus. Sužinojome, kas yra liftas, patys susikonstravome liftą žaisliukams. Aptarėme, kaip atrodo Tolerancija, mokėmės draugauti. Žaidėme su šviesa ir šešėliais. Keliavome į žiemos kiemą ir apsilankėme ,,Šiaurės ašigalyje“, eksperimentavome su sniegu ir ledu, atlikome žiemos STEAM veiklas, galvojome stebuklingus norus ir skraidinome elnius. Programos pabaigoje piešėme stebuklingus žvaigždėtus paveikslus ir klausėmės žvaigždžių istorijų.
     Dalinamės įdomiausių veiklų akimirkomis ir labai džiaugiamės, kad  linksmai žaisdami tiek daug visko išmokome ir sužinojome.
 
Ikimokyklinio ugdymo mokytoja metodininkė Birutė Baušienė
 
Skip to content