Vilniaus r. Paberžės ,,Verdenės” gimnazijos bibliotekos renginių savaitė, skirta Tarptautinei vaikų knygos dienai

…..Balandžio 3 – 7 dienomis mūsų gimnazijoje buvo minima Tarptautinė vaikų knygos diena. Ši diena visame pasaulyje švenčiama balandžio 2 – ąją, Hanso  Kristiano Anderseno gimimo dieną. Lietuvoje šią dieną minime nuo 1993 – ųjų metų. Šia  švente siekiama įkvėpti, paskatinti vaikų meilę knygoms, atkreipti daugiau dėmesio į vaikų literatūrą.
…..Minėdami Tarptautinę vaikų knygos dieną, visi kartu  prisiminėme, kodėl ši diena yra svarbi ir kodėl ji minima būtent balandžio 2 – ąją. Priešmokyklinės ugdymo grupės ir pradinių klasių mokiniams buvo įdomu klausytis pasakojimo apie garsųjį pasakų kūrėją Hansą Kristianą Anderseną, minti mįsles apie knygas, spręsti kryžiažodžius, žaisti, aptarti skaitytas knygas, o labiausiai patiko filmukai pagal H. K. Anderseno pasakas. Vaikai mielai juos žiūrėjo ir aptarė. 5 – 8 klasių mokiniai lietuvių kalbos pamokų metu dalijosi įspūdžiais apie įdomiausias ir įsimintiniausias  perskaitytas knygas, ruošė pristatymus apie rašytojus, kuriančius vaikams ir paaugliams, gamino lankstinukus bei skirtukus apie knygas.

…..Balandžio 3, 4, 6 dienomis 2, 3 bei 5 – 8 klasių mokiniai kartu su pradinių klasių mokytojomis Rasa Jarumbauskiene, Rima Vaitoniene ir gimnazijos bibliotekininke Renata Boguslavska lankėsi Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriuje. Mokiniai sužinojo, kad Vaikų literatūros skyrius yra įsikūręs buvusiuose Zenkovičių – Tiškevičių grafų rūmuose, o bibliotekos rūsiuose Antrojo pasaulinio karo metais slėpėsi žmonės. Bibliotekos darbuotoja papasakojo ir kitų paslaptingų istorijų. Pavyzdžiui, kad čia vienu metu galima būti  Trakų g. 10 ir Trakų g, kad čia kažkada gyveno rašytoja Šatrijos Ragana. Vaikams buvo atsakyta į įvairius klausimus:  kaip jie galėtų tapti šios bibliotekos skaitytojais, kaip elgtis bibliotekoje, kaip ieškoti leidinių, kokie leidiniai išduodami į namus, o ką galima skaityti vietoje.  Mokiniams buvo parodyta, kaip galima savarankiškai, naudojantis ,,protingu“ aparatu, pasiimti ir grąžinti knygas. Taip pat buvo pademonstruota, kas atsitinka, jei netyčia (ar tyčia) pamirštama pažymėti knygos išdavimą („suveikia“ varteliai, automatiškai užsirakina išėjimo durys), susipažino su bibliotekos skyriais, pavartė knygas, apžiūrėjo ten veikiančią parodą. Be to, šios ekskursijos metu mokiniai turėjo ir netradicinių užsiėmimų, žaidė žaidimą ,,Knygų lobis“ ir turėjo galimybę biblioteką paversti  net šokių ir pramogų sale, nes bibliotekos Vaikų literatūros skyriuje yra žaidimų konsolė ,,Xbox One“, tai mokininius labai nustebino ir nudžiugino. Edukaciniai užsiėmimai mokiniams tęsėsi toliau: iš bibliotekos ėjome į šalia įsikūrusį  Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejų. Sužinojome, kad muziejus kaupia, saugo ir tiria su Lietuvos teatro, muzikos ir kino istorija susijusius eksponatus, rengia šių sričių kūrėjams paminėti skirtus vakarus bei rinkinių pristatymo parodas, taip pat rengia išsamias temines ekskursijas bei edukacines programas, ruošia mokslinius leidinius ir konsultuoja lankytojus. Edukacijos metu mokiniai buvo supažindinti su V. Šekspyro kūryba. Pamatė rež. E. Nekrošiaus legendinio spektaklio ,,Hamletas” dekoracijas, butaforiją ir kostiumus. Jaukioje teatrinėje aplinkoje turėjo galimybę pažiūrėti E. Nekrošiaus, O. Koršunovo spektaklių video įrašus.
…..Ekskursija mokiniams buvo labai įdomi ir naudinga, grįžę į gimnaziją, ekskursijos dalyviai įspūdžiais dalijosi su draugais. Graži šventinė savaitė ir gera nuotaika džiugiai nuteikė naujiems darbams.
…..
Gimnazijos bibliotekininkė Renata Boguslavska
Skip to content