Veiksmo savaitė BE PATYČIŲ Paberžės „Verdenės“ gimnazijoje

…..Šiais metais Veiksmo savaitė BE PATYČIŲ Lietuvoje organizuojama jau aštuntąjį kartą. Prie veiksmo savaitės kasmet prisijungia vis daugiau švietimo įstaigų iš visos Lietuvos, kurios, įtraukdamos savo bendruomenes, vykdo įvairias veiklas, skirtas patyčių prevencijai ir jų stabdymui. Tradiciškai prie šios Vaikų linijos iniciatyvos prisijungėme ir mes, Vilniaus r. Paberžės „Verdenės“ gimnazijos bendruomenės nariai.
…..Savaitės BE PATYČIŲ metu nusimatėme vykdyti įvairias veiklas. Kiekvienas mokinys galėjo rasti sau patinkančią veiklą, aktyviai dalyvauti patyčių prevencijos užsiėmimuose. Gimnazijos pagalbos mokiniui specialistai paruošė informacinius pranešimus patyčių prevencijos tema, lankstinukus mokytojams, tėvams ir mokiniams. Visų klasių mokiniai kūrė ,,Draugystės knygą“, į kurią sudėjo savo kurtus eilėraščius,  patarles ir priežodžius ar kitus trumpus kūrinėlius, kuriuos iliustravo piešiniais. Vaikų kūryboje atsiskleidė draugystės ir bendravimo temos – kas yra tikras draugas ir ką reiškia draugystė, kas ją stiprina, o kas ją griauna, kas džiugina, o kas skaudina. Taip pat buvo gaminami įvairiausių dydžių ir raštų knygų skirtukai. Didelio mokinių susidomėjimo sulaukė ,,Pagalbos taškas“, kuriame su mokiniais bendravo, žaidė, diskutavo gimnazijos psichologės. Norintys padėkoti ar atsiprašyti, galėjo drąsiai pasinaudoti ,,Padėkos ir atsiprašymo paštu“. Šiuolaikiniams mokiniams viena įdomesnių ir patrauklesnių veiklų buvo – filmų apie patyčias, apie draugystę kūrimas (filmavimas, vaizdo medžiagos montavimas). Džiugu, kad veiklas savaitei BE PATYČIŲ siūlė ne tik mokytojai, bet ir patys mokiniai. Vienas iš jų pasiūlymų – surengti draugiškas stalo teniso varžybas. Tarpusavyje pasivaržyti buvo smagu tiek mokiniams, tiek mokytojams. Dar viena mokinių pasiūlyta veikla – „Draugų šokiai“. Naudodamiesi interaktyviomis technologijomis, t. y. šokių vaizdo žaidimu „Just dance“, mokiniai, ypač mergaitės, smagiai leido laiką draugų būryje, mokėsi ir bandė atkartoti įvairius šokius.

…..Savaitę BE PATYČIŲ Vilniaus r. Paberžės „Verdenės“ gimnazijoje vainikavo apibendrinamasis renginys „Būkime draugai“, kurį organizavo vyresnioji socialinė pedagogė Rima Rybakova ir lietuvių kalbos mokytoja Violeta Kaziūnienė. Renginio tikslas – ne tik pasidalinti gerąja patirtimi patyčių prevencijos tema, aptarti ugdymo įstaigose vykdytas veiklas visos savaitės metu, bet tiesiog pabūti drauge, labiau vieniems kitus pažinti, ugdytis draugiškumo ir bendrumo jausmą. ,,Juk draugystė – žmonių tarpusavio santykiai, kuriems būdinga bendra patirtis, panašios vertybės ir artimi tikslai“,- taip draugystę apibūdina tie, kuriems šis jausmas gerai pažįstamas. O kas geriausiai suvienija draugus? Būtent tai, kuo galime visi kartu pasidžiaugti, ko galime drauge išmokti ir ką galime vienas kitam dovanoti.
…..Džiaugiamės, kad į renginį atvyko aplinkinių gimnazijų atstovai: Vilniaus rajono Nemenčinės Gedimino gimnazijos socialinė pedagogė Natalija Kriaučiūnienė su gimnazistais, taip pat Maišiagalos Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Algirdo gimnazijos socialinė pedagogė Aida Lukšienė su mokiniais, Paberžės Šv. Stanislavo Kostkos gimnazijos socialinė pedagogė Irena Macevič su  grupe gimnazistų. Buvo smagu ir naudinga išgirsti bei pamatyti, kaip savaitė BE PATYČIŲ organizuojama  kitose gimnazijose. Esame dėkingi svečiams už įdomius pristatymus, naujas idėjas, puikų bendravimą ir bendradarbiavimą, atliekant smagias, susikalbėjimo, supratimo ir bendrumo reikalaujančias užduotis grupėse. Esame tikri, kad šis susitikimas buvo naudingas, kad patirties pasisėmėme ne tik mes, renginio šeimininkai, bet ir visi, dalyvavę renginyje.
…..Tikimės, kad po šios savaitės ne tik mūsų gimnazijos, bet ir visos Lietuvos mokyklų mokiniai galės drąsiai pasakyti, kad pasaulis be patyčių, pilnas šypsenų ir puikių draugų yra daug šiltesnis ir gražesnis.
…..
Direktoriaus pavaduotoja ugdymui, lietuvių kalbos mokytoja Violeta Kaziūnienė
Vyresnioji socialinė pedagogė Rima Rybakova
Skip to content