Tiksliųjų ir gamtos mokslų savaitė

…..Kovo 13 – 17 dienomis Vilniaus r. Paberžės ,,Verdenės” gimnazijoje vyko Tiksliųjų ir gamtos mokslų savaitė, kurios renginių tikslas buvo ne vien skatinti  mokinius domėtis šiais mokslais, bet ir stebėti mus supančią aplinką, mokytis taikyti įgytas žinias praktiškai, apdoroti stebėjimų ir tyrimų rezultatus bei juos pristatyti gimnazijos bendruomenei. Mokiniai aktyviai dalyvavo organizuojant ir vedant renginius, atliko tyrimus, sistemino gautus duomenis, vedė netradicines pamokas, dalyvavo veiklose, kurios vyko už gimnazijos ribų.
…..Tiksliųjų ir gamtos mokslų savaitė prasidėjo piešinių paroda apie gamtą ir matematiką gamtoje. Mokiniai sprendė kryžiažodžius, visose klasėse vyko ,,Gudručių turnyrai“, kurių metu gimnazistai  atsakinėjo į įdomius klausimus, o už teisingus atsakymus  buvo apdovanoti sveikuoliškais prizais.
…..Vyresnių klasių mokiniai vedė sveikatinimo pamokėles pradinių klasių mokiniams. Septintos  ir IG klasių gimnazistai  pasiruošė pamokoms apie sveiką gyvenseną ir mitybą, švarą ir parazitus, žmogaus kūno sandarą ir dantis. Pradinukai džiaugsmingai sutiko vyresnius draugus: klausėsi aiškinimų, atliko užduotis, vaišinosi sveikuolišku maistu, sportavo, pildė anketas, kurių duomenys buvo apdoroti ir išvados pristatytos dalyvavusiems pamokėlėse mokiniams. IG klasės mokiniai demonstravo įdomius  bandymus šeštokams. Jiems pavyko  sužadino savo jaunesniųjų draugų smalsumą.

…..Ketvirtadienį, kovo 16 dieną, vyko mini konferencija ,,Praktinė tiriamoji veikla gamtos mokslų pamokose”,  kurios metu 5 – IIG klasių mokiniai pristatė savo tyrimų ir stebėjimų rezultatus gimnazijos bendruomenei. Penktokai mokė, kaip reikia teisingai formuluoti tyrimų hipotezes ir išvadas, patraukliomis mokiniams formomis demonstravo eksperimentus ir bandymus, pateikė konkrečių eksperimentų hipotezių formuluotes. Septintokai demonstravo žmogaus organų modelius, aiškino jų veikimo principus, parodė, kaip veikia modelis, rodantis rūkymo žalą žmogaus organizmui, bei paaiškino konferencijos dalyviams, kaip, naudojant tiesiaeigį šviesos sklidimą, galima išmatuoti šlaito aukštį.  Aštuntokai pristatė gimnazijos mikrobiologinio patalpų ir paviršių užterštumo tyrimus. Labiausiai nešvarus objektas – tai mūsų pačių rankos, kurias reikia dažnai plauti su muilu. Ne ką mažiau užteršti mobiliųjų telefonų, pinigų paviršiai. Džiugu, kad pamokos gimnazijoje vyksta pakankamai švariose klasėse, nes mikrobiologinių kultūrų pasėlių įvairovė ir skaičius neviršijo leistinos normos. IIG klasės mokiniai pristatė praktinių pamokų ,,Klasikinės ir moderniosios biotechnologijos” veiklas: mikroorganizmų dauginimosi mikroskopavimo eigą, biotechnloginių produktų gamybos procesą ir  rezultatus, svogūno DNR ir jos išskyrimo metodiką. Renginio metu mokiniai patobulino mokslinio pažinimo, mokėjimo mokytis, komunikavimo, pilietines, socialines kompetencijas. Tiksliųjų ir gamtos mokslų savaitės metu IIG klasės mokiniai rašė matematikos bandomąjį darbą, sprendė  matematikos ir gamtos mokslų kengūros užduotis.
…..Gimnazijos mokiniai dalyvavo netradicinėse veiklose, kurios vyko  už gimnazijos ribų. 7 – IG  klasių mokiniai lankėsi  VU matematikos muziejuje, kur turėjo puikią progą pasidomėti  matematikos mokslo istorija, susipažino su Lietuvos gyventojų matematinio švietimo raida, mokslininkų darbais, knygomis, rankraščiais, fotografijomis, videokasetėmis, matematikų asmeniniais daiktais, domėjosi VU studijų programomis ir jų teikiamomis  galimybėmis.
…..Savaitės renginių ciklą baigėme netradicine pamoka Vilniaus kolegijos Agrotechnologijų fakulteto Maisto technologijos katedroje. Gimnazijos mokiniai turėjo galimybę pabūti fakulteto auditorijose, bendrosios maisto technologijos, mėsos produktų gamybos, juslinės analizės, duonos kepimo, chemijos laboratorijose, apsilankyti maisto technologijos katedroje, dėstytojų kambaryje, fakulteto dekano kabinete. Agrotechnologijų fakulteto studentai vaizdžiai pristatė maisto technologijų studijų programą, pasidžiaugė studijomis ir studentišku gyvenimu Vilniaus kolegijoje. Taip pat  pristatė ir kitas fakultete vykdomas programas: agroverslo technologijų, veterinarijos, kraštovaizdžio dizaino, cheminės analizės bei atsakė į mokinių klausimus. Mokiniams  buvo išdalinti lankstinukai apie fakulteto studijų programas, karjeros dienas, rašikliai ir kt. Mūsų gimnazistai įteikė atminimo dovaną MT katedrai. Vėliau maisto chemijos laboratorijoje vyko laboratorinis darbas „Vitamino C kiekio nustatymas sultyse“. Lektorė L. Milašienė supažindino mokinius su saugaus darbo Chemijos laboratorijoje taisyklėmis  ir aptarė laboratorinio darbo esmę. Mokiniai, vadovaujami dėstytojos Laimutės, laborantės Viktorijos, studentės Saulės jodometriniu metodu, titruodami jodo tirpalu ir naudodami krakmolo tirpalą kaip indikatorių, nustatė vitamino C kiekį ananasų, apelsinų, obuolių ir skirtingų vaisių mišinio sultyse. Gimnazijos mokiniai titruodami fiksavo sulčių spalvos pokytį į melsvai pilką spalvą, užrašė titravimui sunaudoto jodo kiekį ml, skaitines reikšmes įstatę į formules, apskaičiavimo vitamino C kiekį mg/100 g produkto. Kiekviena mokinių grupė pristatė gautus rezultatus. Didžiausias vitamino C kiekis buvo nustatytas apelsinų sultyse. Po atlikto laboratorinio darbo MT katedroje visi vaišinomės namų sąlygomis konservuotomis obuolių sultimis ir šokoladu. Duonos kepimo ir miltinės konditerijos laboratorijoje mokiniai  supažindino su gamybos procesu, įranga, veikla realiomis sąlygomis. Čia mokiniai vaišinosi šviežiai iškeptomis  bandelėmis ir sausainiais, ragavo keksą. Susitikimo metu buvo sukurta nuoširdi, dalykiška, šilta, draugiška  ir darbinga aplinka. Paberžės „Verdenės“ gimnazijos mokiniai lankėsi ir Vilniaus kolegijos veterinarijos klinikoje.
…..Tiksliųjų ir gamtos mokslų savaitė netruko prabėgti ir pabirti daugybe mažų kibirkštėlių į mokinių, dalyvavusių savaitės veiklose, širdis ir protus. Mokiniams vadovavo, visos savaitės veiklas planavo ir padėjo  įgyvendinti  Tiksliųjų ir gamtos mokslų mokytojų grupė: matematikos vyresnioji mokytoja Bronė Dalė Jokužienė, matematikos mokytoja metodininkė Stasė Korsakovienė, biologijos mokytoja metodininkė Regina Stankevičienė, fizikos ir IT vyresnysis mokytojas Viktoras Martyncevas, fizikos vyresnysis mokytojas Jurijus Pliavgo, chemijos vyresnioji mokytoja Virgilija Juzefovičienė.
…..
Biologijos mokytoja metodininkė Regina Stankevičienė
Skip to content