Sausio 13-oji – Laisvės gynėjų diena – Vilniaus r. Paberžės „Verdenės“ gimnazijoje

…..2022 m. pilietinė iniciatyva „Atmintis gyva, nes liudija“ Lietuvoje vyks jau penkioliktą kartą. Kasmet minėjimas įgauna naują, ypatingą prasmę, nes, pasak žiniasklaidoje skambėjusios frazės, „laisvėje gimusios kartos Sausio įvykius pažįsta tik iš istorijos vadovėlių ir negausių dokumentinių kadrų“. Todėl labai svarbu perduoti žinią jaunajai kartai apie 1991 metų sausio įvykių prasmę mūsų valstybei.
…..Prieš 31 metus Lietuva nebuvo NATO ir ES nare, Lietuvos teritorijoje vis dar šeimininkavo okupacinė sovietų kariuomenė, tačiau vieninga ir laisvės trokštanti tauta tomis dienomis apgynė Nepriklausomybę ir pasipriešino agresoriui. Manome, kad ir šiandien pilietiškumas ir visuotinis pasiryžimas ginti savo šalį yra kertinis potencialų agresorių atgrasantis veiksnys. Laisvės gynėjų dienos minėjimas yra puiki proga parodyti ne tik sau, bet ir visam pasauliui (taip pat ir potencialiems agresoriams), kad ir šiandien esame vieningi ir pasiruošę apginti iškovotą laisvę.
…..Vos tik pravėrę gimnazijos duris, tiek mokiniai, tiek mokytojai pajuto, jog ši diena yra ypatinga… Šią dieną gimnazijos pirmo aukšto fojė buvo paruoštas informacinis stendas, o koridoriuose esančiuose televizorių ekranuose visą dieną buvo demonstruojami filmai, skirti Laisvės gynėjų dienai. Mokiniai drauge su mokytojais 8 val. gimnazijos languose uždegė žvakutes – vienybės ir atminimo simbolius. Degančios liepsnelės priminė šios istorinės dienos svarbą. Pirmos pamokos pradžioje visa gimnazijos bendruomenė klausėsi radijo laidos, kurios metu buvo prisiminti tragiški Sausio 13 – osios įvykiai, kalbama apie jų svarbą Lietuvai ir kiekvienam žmogui, tylos minute buvo pagerbti žuvusieji. Likusią pamokos dalį mokytojai  vedė netradicines žmogiškumo pamokas, kurių metu kalbėjo, kokia  Sausio 13-osios – Laisvės gynėjų dienos – reikšmė, kodėl negalime pamiršti tų, kurie atidavė gyvybę už Lietuvos laisvę.
…..Tęsdama tradiciją, gimnazijos mokinių komanda su mūsų mokytojais Vytautu Garšva ir Laima Juodėniene šiemet, kaip ir kiekvienais metais, dalyvavo tradiciniame pagarbos bėgime „Gyvybės ir mirties keliu“, skirtame Sausio 13-osios aukoms atminti. Bėgimo tikslas – pagerbti Sausio 13-osios įvykių aukas – žmones, žuvusius 1991 m. sausio 13-osios naktį ir mirusius nuo sužalojimų, patirtų sovietiniams kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą. Šis bėgimas suteikia galimybę dar kartą pamąstyti apie svarbiausias vertybes ir jas puoselėti.
….Taip Vilniaus r. Paberžės „Verdenės“ gimnazijoje buvo prisiminta prieš 31 metus Lietuvos piliečių vieningumo dėka pasiekta ir apginta laisvė. Gyva istorija turi išlikti, todėl labai svarbu nepamiršti Lietuvai svarbių datų ir su pagarba jas minėti. Juk tik pažindami ir gerbdami praeitį, kuriame Lietuvos ateitį, mokomės atsakomybės.
 …..
Bibliotekininkė, istorijos vyresnioji mokytoja Renata Boguslavska
Skip to content